A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками

Дата: 25.06.2019 08:34
Кількість переглядів: 1003

Наркоманія!  Скільки смертей за цим словом, скільки болі, скільки поламаних життів? Дуже багато! І не відомо, скільки ще життів заберуть із собою в нікуди наркотики!

Наркоманія захопила чорний ринок ще в 20-х роках минулого віку! У 80-ті роки, нова забава разом із усіма західними цінностями прийшла в ряди і нашої молоді, розповсюджуючись підвалами і темними вулицями міст, набула такого масштабу, що правоохоронці не змогли стримати потік завезення наркотиків, і смерть із величезним напором вилилася, перш за все, на підлітків і молодь! Адже основна частина наркоманів – підлітки і молоді люди, які набагато слабкіші психологічно аніж дорослі.

Причому спробувати наркотики часом пропонують “найближчі друзі”!  Більшість підлітків, що пробують наркотики, і не підозрюють, у що це обов'язково обернеться для них у недалекому майбутньому! Вони, підбадьорені словами “друзів", пробують, а потім багаторазово шкодують про цю мить і молять Бога про смерть під час ломок! Як правило, наркомани, коли усвідомлюють, що вони хворі, намагаються реабілітуватися, але, на жаль, більшість з них повертається до наркотиків, лише трохи подовжуючи життя, яке вже не в радість ані їм, ані рідним! 

Перед тим, як спробувати наркотик, варто задуматися: чи потрібний вам букет хвороб, що передається через голку? Навіщо тобі сльози матері на твоїй могилі і скорбота батька? Навіщо себе прирікати? Навіщо..?.

За оцінками фахівців сьогодні у наших містах  60% хлопчиків  і  20% дівчат віком 15-17 років вже залучені до наркотиків. В цьому віці їм треба набиратись знань і життєвого досвіду, щоб завтра стати основою суспільства  і взяти відповідальність за долю країни,  але де їм...   Їхня проблема, - де б дістати грошей на чергову дозу  наркотика!    Хто це зупинить?  Зупинити можемо  тільки  ми – всі разом!  

Людина завжди шукала засоби, щоб отримати задоволення, полегшити страждання, або іншим засобом сховатися від тяжкої дійсності шляхом застосування різноманітних одурманюючих речовин. Все різноманіття наркотиків існує одвіку, і наш час високих технологій не вніс нічого принципово нового в явище наркоманії.

.  Вже давно  цивілізовані громадяни почали розуміти глобальну загрозу людству від наркоманії. На початку минулого століття було прийняте рішення покласти контроль за міжнародним співробітництвом в області боротьби з поширенням наркотиків на міжнародну організацію Лігу Націй, а також було прийнято два міжнародні правові акти:

  • Женевська угода про заборону виробництва,  внутрішньої  торгівлі і  використання очищеного опіуму – від 11.02.1925р.
  • Міжнародна конвенція щодо опіуму,  підписана в Женеві 19.02.1925р.

Проте, питання кримінально-правового переслідування осіб, винних у незаконному виробництві і поширенні наркотичних речовин,  регулювалися національним, внутрішнім правом кожної окремо взятої країни.

В той же час, торговці наркотиками стали об'єднуватися в злочинні міжнародні організації. Щорічні прибутки від незаконного обігу наркотиків перебільшили сотні мільярдів доларів США. В зв'язку з цим виникла необхідність введення міжнародних кримінально-правових заходів відповідальності за злочини, пов'язані з наркотиками. Женевська конвенція про заборону незаконної торгівлі наркотичними засобами від 26.06.1936р. передбачала можливість видачі злочинця-наркодільця іноземній державі для притягнення до відповідальності.

Третій етап міжнародного співробітництва в області боротьби з наркоманією почався з моменту створення ООН.

Що ж таке наркоманія?

Наркоманія  – це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується непереборним  потягом до даної речовини, а також психічною і фізичною залежністю від ефекту дії цієї речовини. Так званий синдром наркоманії виникає в результаті прийняття наркотичного засобу, незалежно від того, відбувається це випадково або після систематичного вживання    

На 1-й стадії наркоманії ніщо не може відверти увагу новоспеченого наркомана від постійного почуття незадоволення, окрім отримання нової дози наркотика. На   2- й   стадії захворювання хворих гнете  важке почуття   безвихідності, вони знаходяться в стані депресії. На цей період припадає найбільший % самогубств.  На 3-ій стадії наступає   психічна і фізична  деградація особистості, тяжкі та безповоротні зміни в  організмі. Людина становиться  інвалідом Відсутність бажаного ефекта  від введення  наркотичних  речовин, разом  зі зниженням стійкості  до нього, часто приводить до перевищення дози та смерті наркомана.

У більшості країн, що беруть участь у боротьбі проти наркотиків, контролюється лише невеличка частина продукції, тобто тільки препарати, що ввійшли в список заборонених наркотичних засобів. Небезпека наркотизації збільшується в міру того, як фабрики і лабораторії роблять усе нові і нові типи синтетичних наркотиків, більш сильних і більш шкідливих.

. Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин збільшення смертності населення

Більшість опитаних учнів та студентів, повідомили, що вони легко можуть дістати наркотики на дискотеці, у барі, на вулиці у торговців наркотиками. Таким чином, вживання наркотиків достатньо широко  доступне  і  поширене явище  серед  різних  верств  населення і особливо – молоді.

Юридичне поняття наркоманії істотно відрізняється від медичного.  Тут суспільну небезпеку складають не самі  захворювання, а пов'язані з ним негативні соціальні явища.

Наркоманія супроводжує різні форми злочинності, тому що, по-перше, з метою отримання наркотиків наркомани вчиняють тяжкі й особливо тяжкі корисливі і корисливо-насильницькі злочини. По-друге, наркомани часто чинять злочин під безпосереднім впливом наркотиків на психіку.

Взаємозв'язок наркоманії і злочинності виявляється також у вчиненні протиправних дій, пов'язаних із незаконними операціями з наркотиками (виготовлення, збереження, збут, придбання).

.Вживання наркотиків – це  не безгрішне заняття, що можна кинути без зусиль. Це дійсно чума, і тим більш небезпечна, що багато-хто не приймає її всерйоз..

Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням.

Відмічаючи цей день, Всеукраїнська громадська організація “Асоціація захисту суспільства від наркоманії” закликає всіх свідомих громадян, всіх громадських, політичних і державних діячів об'єднати свої зусилля в рамках руху “Україна – проти наркоманії” для захисту національного багатства країни – нашої молоді від впливу наркотиків. З цією ж метою до даного  руху необхідно приєднатися  всім сільським радам,  об’єднаним територіальним громадам  нашого Білгород-Дністровського району..

 

 

Підготувала завідувачка Інформаційно-аналітичним відділом медичної статистики

КНП «Білгород-Дністровська центральна  районна лікарня»   Сергієнко Л.І.

по матеріалам  Української  «Асоціації захисту суспільства від наркоманії»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь